Lugn och ro i förskolan

Vi vill att samhället som helhet ska bli mindre bullrigt. Förutom att bullret är störande så orsakar det också hörselskador.

För att inspirera till att skapa samtal om ljudmiljö i förskolan har vi skickat en folder om ljudmiljö till länets alla förskolor.

Barn som befinner sig i ett tidigt skede i sin språkutveckling är särskilt utsatta för en dålig ljudmiljö och personal inom förskolan är den yrkesgrupp som är mest utsatta för buller.

I Stockholms län finns det 2 216 förskolor. I juni 2015 var det 119 420 barn inskrivna i och 23 005 personer anställda vid förskolan. Det är alltså många som berörs och främst riktar sig denna skrift till förskolepersonal, föräldrar och beslutsfattare.

Orsakerna till en dålig ljudmiljö i det enskilda fallet kan förstås variera och därmed också vilka åtgärder som måste till. Men någonstans måste vi börja nysta i problemet och i slutändan måste någon ta tag i det. Vi hoppas att detta är du!

 


Artiklar:

Fredrik Sjödin - forskaren som kämpar för en bullerfri förskola

På förskolan Myran vattnar man med "tystnadskanna"

I "Framtidens förskola" står tystnaden i centrum

”Irenes tinnitus stör henne inte längre”

Skogen - som balsam för trötta öron

Här testar förskolepesonal sin hörsel

Pryltipsen för en bullerfri förskola

Hörselskadades distrikt i Stockholms län
20151012

 

 

Välkommen till oss
och våra 17 föreningar i Stockholms län!

De lokala föreningarna finns i Botkyrka-Salem, Haninge, Huddinge, Järfälla-Upplands Bro, Lidingö, Nacka-Värmdö, Norrtälje, Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna, Solna-Sundbyberg, Stockholm, Södertälje, och Täby med omnejd.

Intresseföreningar är Cochlea Implantat-föreningen, HYViS (yrkesverksam ålder), Menière-föreningen, Tinnitusföreningen och ÖFL (ljudöverkänsliga).