Så här textar du filmklipp för webben

Texta alltid filmklipp på webben – nästan en miljon människor i Sverige behöver textningen för att uppfatta vad som sägs. Det är enkelt, går fort och kostar ingenting.


Texta ditt filmklipp med det webbaserade gratisprogrammet Amara. Det första du måste göra är att ladda upp din film på Youtube eller Vimeo och sedan kan du skapa undertexter på Amaras webbplats. Se gärna tre korta instruktionsfilmer innan du börjar redigera dina filmer.  

Filmer

Skriv texten Textat instruktionsklipp steg 1

Synkronisera text och ljud Textat instruktionsklipp steg 2

Finjustera Textat instruktionsklipp steg 3


Så här textar du dina filmer:

1. Ladda upp din film på Youtube eller Vimeo. Kopiera sedan länken till filmen.
2. Gå till www.amara.org och klicka på ”Subtitle Video” i menyn.

3.
  Klistra in länken till filmen under rubriken ”Lägg till undertext på en video”. Klicka därefter på ”Starta”. Då laddas filmen in i systemet.

4. Nu ska du välja vilket språk du ska texta på. Klicka på pennsymbolen i vänsterkant ”Add a new language” och välj språk.

  

 5. Starta filmen genom att klicka på TAB-tangenten eller klicka på play-knappen. Skriv det som sägs i den vita rutan under filmen. För att få en tvåradig textremsa: håll in SHIFT och RETUR. För en rad per bild: klicka RETUR. Du använder bara TAB-tangenten och RETUR-tangenten när du textar. Kontrollpanelen i vänsterkant förklarar hur du gör för att spela, pausa och backa.

 6. Synkronisera dina textremsor med ljudet i filmen, så att de visas på rätt ställe. Starta filmen genom att klicka på TAB-tangenten. När en ny textremsa ska börja visas klickar du på pil ner-tangenten. Upprepa tills du har lagt in alla textremsor. Du kan alltid trycka på TAB-tangenten för att pausa uppspelningen. När du är klar med detta steg klicka på den gröna knappen till höger. (Man kan reglera hur länge en textremsa syns i bild – förklaras i instruktionsfilm 2.)

7. Nu ska du finjustera din textning. Det innebär att du till exempel kan rätta stavfel eller annat i texten som inte känns bra. Du kan också finjustera när textremsan visas och hur länge. Till sist: titta igenom filmen med dina undertexter en sista gång och när du är nöjd så klickar du på knappen "Publish". Dina undertexter laddas nu in på din film på Youtube eller Vimeo. 

OBS: Var inloggad på Youtube eller Vimeo när du klickar på knappen "publish". Är du inte inloggad kommer du att få frågan om du vill logga in. 


Har du frågor om att texta för webben, kontakta webmaster@hrf.se

Annonser