Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2014-01-18">18 januari 2014</time>

Hörselskadade inbjuds till ny studie om hörselnedsättning och nedstämdhet

Hörselnedsättning kan ibland medföra nedstämdhet och social isolering. Går det att öka livskvaliteten genom stöd via internet? Det ska forskare vid Linköpings universitet nu ta reda på genom en ny studie, med bland annat åtta veckors internetbehandling mot nedstämdhet.

loneliness.img_assist_custom-340x227
Har du nedsatt hörsel? Upplever du att det påverkar vad du gör och hur du mår på ett neagtivt sätt? Undviker du ibland att delta i sociala aktiviteter för att du hör dåligt? Känner du dig nedstämd?

Då kan du tillhöra målgruppen för den nya ACTHÖR-studien, om hörselnedsättning och nedstämdhet, som genomförs av forskare vid Institutionen för Beteendevetenskap och Lärande, Linköpings Universitet. (OBS: Intaget till studien är nu stängt).

Öka livskvaliteten genom internetbehandling

Syftet med studien är att se om det går att öka livskvaliteten och välbefinnandet för hörselskadade med hjälp av kognitiv beteendeterapi via internet.

– Vi har i tidigare enkäter sett att nedstämdhet är ett relativt vanligt problem bland hörselskadade och nu vill vi se om internetbehandling kan vara till hjälp, berättar Peter Molander, en av forskarna i projektet.
– Det behöver inte handla om en kraftig depression, utan helt enkelt att det känns tungt och jobbigt. Kanske undviker man sociala sammankomster av oro för att inte höra, och känner sig utanför och nedstämd.

Åtta veckor med stöd och hemuppgifter

Studien är begränsad till personer som hör så pass bra att de klarar att genomföra samtal via taltelefon. De som anmäler sig får svara på olika frågor om sin psykiska hälsa och sin upplevda livskvalitet. De som passar in i målgruppen intervjuas sedan via taltelefon. Därefter avgörs vem som kommer med i ACTHÖR-studien, och som får delta i en åtta veckor lång psykologisk behandling över internet.

Behandlingen består av åtta moduler (kapitel) att läsa, fundera kring och testa i det egna livet. Deltagarna får hemuppgifter och har kontakt med behandlare via internet.

Forskare vid Linköpings universitet har sedan tidigare haft framgång med internetbehandlingar, bland annat för tinnitus.

Här kan du läsa mer om studien (Obs! Intaget till studien är nu stängt)

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.