Döva elever vid Manilla- och Birgittaskolan utsattes för sexuella kränkningar

Under 30 års tid utsattes elever vid Manillaskolan och Birgittaskolan för sexuella kränkningar av en gymnastiklärare. Det uppger Expressen i dag.
– Sexuella trakasserier mot barn är fruktansvärt i sig, men enligt dessa uppgifter har ansvariga vid skolorna dessutom svikit elever som vågat berätta. Det är djupt upprörande, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.

SPSMs generaldirektör, Greger Bååth, har nu gjort anmälan till DO och Skolinspektionen. Foto: Johannes Nenne Larsson/SPSMSPSMs generaldirektör, Greger Bååth, har nu gjort anmälan till DO och Skolinspektionen. Foto: Johannes Nenne Larsson/SPSMExpressens artikel om sexuella kränkningar hänvisar till samtal med 15 tidigare elever vid Manillaskolan i Stockholm och Birgittaskolan i Örebro. Eleverna berättar att en gymnastiklärare har utsatt dem för kränkande, sexuella trakasserier under åren 1971-1999. De berättar om "trosinspektioner", att tvingas klä av sig nakna och springa runt i duschen inför läraren.

Enligt Expressen har ansvariga vid skolorna fått signaler om att läraren uppförde sig olämpligt, men valde så sent som 1999 att bara prata med läraren och ge honom "en andra chans".

Numera är det Specialskolemyndigheten, SPSM, som har ansvar för Manillaskolan och Birgittaskolan. SPSMs generaldirektör, Greger Bååth. Han tar mycket allvarligt på uppgifterna. Efter att ha fått ta del av Expressens uppgifter gjorde SPSM en anmälan till såväl Skolinspektionen som till Diskrimineringsombudsmannen.

Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) säger i ett uttalande att "det är mycket angeläget att en ordentlig undersökning nu görs, så att de som är drabbade får upprättelse och det säkerställs att något sådant inte ska kunna hända igen. Skolledningens agerande måste också granskas."

HRF instämmer i detta krav:
– Det är helt nödvändigt att gå till botten med vad som hänt, även när det gäller händelser långt tillbaka i tiden, säger Jan-Peter Strömgren, HRFs förbundsordförande.
– Det är inte bara viktigt för de elever som har kränkts – det är också avgörande för att familjer till döva och hörselskadade barn ska kunna ha förtroende för att dessa skolor kan erbjuda en trygg skolmiljö.

Elever: Övergreppen pågick under 30 år (Expressen 2013-11-30)


Är du en av de drabbade eleverna?

Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM) har möjlighet att erbjuda samtalsstöd till tidigare elever vid Manillaskolan och Birgittaskolan som känner sig drabbade. Detta stöd lämnas via SPSMs företagshälsovård, Previa.

Kontaktperson hos SPSM är Östen Sahlin, personalchef:
e-post: osten.sahlin@spsm.se, tel: 010-473 5053, mobil: 070-346 60 72
Östen nås också via växelns MMX 010 473 68 00, men han är inte teckenspråkig.

Annonser