Kategori: Nyhet
Datum: <time datetime="2013-11-14">14 november 2013</time>

”Behövs bättre ljudmiljö i klassrum”, säger forskare

Dålig ljudmiljö i klassrummet gör att elever får sämre möjligheter att lära sig. Det konstaterar forskare vid Högskolan i Gävle, som just nu deltar i ett stort europeiskt forskningsprojekt.

Miljöpsykologer vid Högskolan i Gävle forskar just nu på hur normalhörande barns minne och inlärning påverkas av olika ljudmiljöer. Vid två skolor har elever i åk 4 fått lyssna på ordlistor på svenska eller på engelska, medan de har utsatts för buller med olika efterklangstider och signal/brus-nivåer. De har därefter fått ange hur mycket de kommer ihåg av orden.

– Det behövs inte bara strängare och skarpare regler för hur akustiken ska vara i klassrum för att vara bra för elever med hörselproblem. Också efterlevnaden av redan nu gällande riktvärden och rekommendationer för normalhörande barn måste förbättras, säger professor Staffan Hygge.
– Ungefär hälften av alla svenska klassrum uppfyller inte normalkraven på buller och ventilation och det är åtminstone lika illa i andra länder.

Denna forskning vid Högskolan i Gävle ingår i det EU-finansierade forskningsprojektet iCARE, som under fyra år ska arbeta för att förbättra rehabiliteringen av barn med hörselnedsättningar. Syftet med projektet är bland annat att få kunskap som kan leda till klassrum med bättre ljudmiljö och bättre hörhjälpmedel.

Relaterade nyheter

  • Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-27">27 mars 2024</time>

    Alla ska enkelt kunna ta del av public service, kräver HRF

    Alla ska enkelt kunna ta del av SVT via "vanlig", trådbunden tv, inte bara via appar och webbtjänster. Den så kallade vidaresändningsplikten för public service måste därför finnas kvar – och utökas med lagkrav om textning, skriver HRF till Kulturdepartementet.

  • Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-24">24 mars 2024</time>

    Skrotar planer på hörselcheckar, efter HRF-kritik

    Det blir inga hörselcheckar i Uppsala län. Det står klart sedan det skett ett maktskifte i regionen.
    – Vi har lyssnat på HRF och kommit till slutsatsen att vi ska upphäva beslutet om hörselcheckar, säger Vivianne Macdisi, ny ordförande för Vårdstyrelsen.

  • Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra
    Kategori: Nyhet
    Datum: <time datetime="2024-03-07">7 mars 2024</time>

    Rusning till Hörseltestaren när HRF gästade P4 Extra

    "Kolla hur det står till med din hörsel!" uppmanade Titti Schultz i P4 Extra på Världshörseldagen 3 mars, efter samtal med HRFs vice förbundsordförande Eva Blomquist och förbundskapten Peter Gerhardsson. Och några minuter senare hade 2 200 lyssnare testat sig på hörseltestaren.se.